Archív/ 2015

2015 Soutěžní filmy Porota Doprovodný program

56. Brněnská 16 | Tak se rodí hvězdy

14.–17. 10. 2015


Úvodní slovo
Podtitul letošního 56. ročníku Brněnské šestnáctky — Tak se rodí hvězdy — nepokrytě evokuje ambice dnes už jediného filmového festivalu produkovaného v Brně. Šestnáctka vždy chtěla mít prst na tepu doby a vychutnávat si zárodečné vibrace rodících se hvězd. Za sebe mohu s uspokojením konstatovat, že se to již nějakou dobu docela daří. V soutěži se nám objevovali a stále objevují autoři oceňovaní na různých mezinárodních festivalech a například vítězný snímek minulého ročníku, bosenský film Slepice, posléze získal cenu European Film Award za nejlepší krátký film. Úspěšné byly i další vítězné filmy oceněné v předchozích edicích Brněnské 16. Zároveň jsme tak mohli být hrdými svědky proměny řady začínajících režisérů ve více či méně zářící hvězdy filmového nebe. V některých případech se nám ty hvězdy vracejí v podobě festivalových porotců. Za všechny můžeme jmenovat Grzegorze Jaroszuka, Petra Marka a letos například maďarského režiséra Adama Breiera, oceněného v předchozím ročníku, nebo vycházející hvězdu českého filmu, Andyho Fehu, který na Šestnáctce několikrát soutěžil, zatímco letos měl premiéru jeho první celovečerák.
Na hvězdy je samozřejmě políčeno i v bohatém doprovodném programu. Kromě unikátního filmového ohlédnutí za brněnskou hvězdou Vlastou Fialovou počítejte s mnoha dalšími bloky pracujícími například s příjemnou retro atmosférou padesátkových výchovných filmů či se zcela současnými hvězdami českého krátkometrážního filmu. Novinkou bude Pecha Kucha Night, plná hvězd, které mají co říci.
Aby to bylo ještě více zřejmé, je i celý letošní vizuál plný hvězd a souhvězdí, stejně jako festivalový spot od Matěje Smetany. Proto doufám, že si letos všichni — tak jako já — užijí ten pocit, kdy se nám před očima začnou rodit noví červení trpaslíci nebo supernovy mezinárodního krátkometrážního filmu, a trochu té záře dopadne i na nás, obyčejné smrtelníky.
Miroslav Maixner, ředitel festivalu

Oceněné filmy

Hlavní cena

  • Ruská ruleta
  • Cena studentské poroty

  • Světlo v srpnu
  • Cena Petra Hviždě

  • Corazón
  • Čestné uznání studentské poroty

    Ke stažení