Archív/ 2015/ Porota

2015 Soutěžní filmy Porota Doprovodný program

Hlavní porota

Profile image

ADAM BREIER

Předseda poroty

S Adamem Breierem se diváci mohli seznámit na loňském 55. ročníku Brněnské 16, kde jsme uvedli jeho absolventský snímek Příliv (Marea), který vznikl během jeho studií na EICTV (Escuela Internacional de Cine y Television), kde se věnoval filmové režii. Před tím se věnoval studiu režie a scenáristiky v New Yorku a veřejným médiím v Budapešti, odkud také pochází. Věnuje se natáčení krátkých fikčních i dokumentárních snímků a reklam. Tématem jeho filmů je často potlačovaná či probouzející se sexualita a sexuální sexuální trauma (vedle zmíněného filmu Marea například Cathrine Magánélete či dokumentární film Zsazsa.

Profile image

KRISTÍNA ASCHENBRENNEROVÁ

Členka poroty

Kristína Aschenbrennerová (1980) včas zhodnotila své herecké schopnosti a plánovanou kariéru herečky, úplně logicky, přesměrovala před filmové plátno. Věnuje se zejména východoasijské kinematografii, od roku 2009 je blonďatější polovičkou za sekcí Prísľuby z východu na MFF Art Film Fest Trenčianske Teplice / Trenčín. Publikuje texty i o jiných filmových lokalitách — a přečíst si je můžete například ve film.sk anebo v KINO-IKONu či na kinema.sk. Aktuálně je nejnovějším přírůstkem akčního týmu Národného kinematografického centra Slovenského filmového ústavu.

Profile image

ANDY FEHU

Člen poroty

Andy Fehu (vlastním jménem Ondřej Pavliš, r. 1986) na sebe poprvé výrazněji upozornil krátkometrážní hříčkou Klobouk — příběh xyz (2003, mj. uveden v soutěži na Brněnské 16). Po několika dalších amatérských filmech začal Fehu studovat na Katedře střihové skladby na FAMU. Vyzrál v nekompromisního filmaře, pro kterého je charakteristický „špinavý“ amatérský vizuální styl a kontroverzní témata spolu s nečekanými scenáristickými zvraty. Jeho celovečerní debut Nenasytná Tiffany byl uveden na 50. ročníku MFF Karlovy Vary.

Profile image

DAVID UTRERA DOMÍNQUEZ

Člen poroty

Mgr. David Utrera Domínguez (1972) působí od r. 1998 na Filozofické fakultě MU v Brně na Ústavu románských jazyků a literatur, kde založil a postupně vybudoval Katalánská studia, která se tam dnes studují jako bakalářský obor. V seminářích se zaměřuje zejména na katalánský jazyk a kulturu (literaturu, kinematografii a reálie Katalánska). Vydal několik učebnic katalánštiny pro studenty. Pro barcelonské nakladatelství Proa v roce 2001 přeložil spisy Jana Husa do katalánštiny (Výklad Viery, Desatera a Páteře). Pro nakladatelství Host také přeložil
(ve spolupráci s Olgou Čtvrtníčkovou) do češtiny dva katalánské romány — detektivku Zlá žena od Marca Pastora (2014) a román Samota spisovatele Natália Gruesa (2015).

Profile image

ŠÁRKA ROUŠAVÁ

Členka poroty

Šárka Roušavá vyrůstala v Kanadě, kde vystudovala mediální umění v Torontu. Pracovala pro National Film Board a tamější filmový festival. Na konci devadesátých let se vrátila do rodného Brna, aby zde učila angličtinu na Masarykově univerzitě. Kromě jiných aktivit více než deset let spolupracovala s Brněnskou 16. Několikrát také zasedala v porotě budapešťského festivalu krátkých filmů BuSho.

Student Jury

Profile image

VARVARA ŠATUNOVÁ

Členka studentské poroty

Varvara Šatunová pochází z Ruska, ale žije v České republice již od roku 2001. Momentálně je studentkou filmové vědy na FF a mediálních studií a žurnalistiky na FSS. Ve svém volném čase se mimo jiné věnuje umění (malbě i kresbě) a fotografii (pracuje s analogovými fotoaparáty a dírkovou komorou).

Profile image

MAGDALÉNA HLATKÁ

Členka studentské poroty

Magdaléna Hlatká je studentkou filmové vědy a estetiky, asistentka produkce v kině Scala a milovnicí Michela Gondryho a Anny Kariny. V současnosti dokončuje na estetice práci o americkém režisérovi Halovi Hartleym.

Profile image

BARRY WAN

Člen studentské poroty

Barry Wan je rodák z Hong Kongu, s nímž se diváci Artu měli možnost několikrát seznámit jako s talentovaným hudebníkem a tvůrcem video kompozic, kterými svou hudbu doprovází. V současné době se ze studia na JAMU přesouvá na pražskou HAMU.

Profile image

VERONIKA LENGÁLOVÁ

Členka studentské poroty

Veronika Lengalová je studentka filmové vědy a žurnalistiky. Kdykoli se v kinosále před představením zhasne, ovládne ji dětinské nadšení. Nejradši má snímky, které o sobě vědí, co jsou zač.

Profile image

STEFANO MANCONI

Člen studentské poroty

Stefano Manconi je rodák se Sardinie, kde také studoval v Cagliari multimédia. Nyní je studentem JAMU, kde se věnuje multimediální kompozici. Milovník filmů, který se jako hudebník na několika krátkých filmech rovněž podílel.