Archív/ 2018

2018 Soutěžní filmy Porota Doprovodný program

59. Brněnská 16 | Život je boj

10.–13. 10. 2018


Úvodní slovo
Je to boj! Byli jsme varováni. Četli jsme nápis na stěně. Věděli jsme, že je to boj. Žili jsme v obavě z následků ozáření, výsledků komunálních voleb, rozmarů grantových komisí, lepku. Po uši v maskáčích, tričkách ze Zary, zakopáni v nevětraných kancelářích, kavárnách, nestlaných postelích, jsme pro vás připravili další ročník mezinárodního filmového festivalu.
Mnozí z nás jsou veteráni mnoha ročníků, někteří z nás jsou zelenáči. Všichni jsme zhýčkaní Brnem, kde je po ruce vždy něco dobrého a kde se pořád něco děje. Může vás zde srazit auto s pizzou, pohltit tramvajová zastávka, může se vám zastavit srdce nad zprávami ze zemí, o které se nestaráte, můžete se předávkovat caffè latte, můžete skočit do Svratky. Ale máme za co a s čím bojovat.
Bojujeme za dobrý film, aby byl. Aby byl mezi lidmi, aby byl stejnou rutinou jako jsou holubi, aby neskončil mezi sádrovými modely hřibů v muzeích, aby vznikal ve všech vrstvách, v každém věku, na každém formátu, v každém žánru. Bojujeme za Brno, abychom na něj byli pyšní. Aby bylo velké nejen na mapě Brna. Abychom zde chtěli zůstat, abychom se sem rádi vraceli. Bojujeme za kulturu, aby byla skoro stejně dobrá jako Phở Bo, četnější než rozjezdy, drsnější než Kometa. Aby byla sebevědomá, aby byla odměňovaná, abyste ji měli rádi, abys vás naplňovala posvátnou hrůzou i radostí. Bojujeme za svět, aby zítra byl. Protože ho kdykoliv můžou pokrýt radioaktivní mračna rozptýlená do stratosféry, může ho rozložit ignorace, rozštěpit nezájem, pohltit pocit ranní otrávenosti. Můžete bojovat s námi. Ale nemusíte, můžete se přijít jenom koukat na filmy. To stačí.
Tým Brněnské 16

Oceněné filmy

Hlavní cena

  • Zvíře
  • Cena studentské poroty

  • HOVNO2028
  • Divácká cena

  • Čuník
  • Ke stažení