VÍTĚZNÉ SNÍMKY 65. BRNO16!

65. ročník festivalu BRNO16 rozdal své ceny!

Mezinárodní porota ve složení David Bonneville, Jelena Maksimović a Afsun Moshiry zvolila jako vítěze estonský snímek 𝙎𝙖𝙪𝙣𝙖 𝘿𝙖𝙮. Svůj výběr zdůvodnili: „Prostorová intimita, interakce těla a lidské vztahy zanechávají pod naší kůží nezaměnitelný pocit. Jemná, ale podvratná emocionalita je nám představena v rituální kultuře s nádechem historie, která odkrývá nejednoznačnou povahu postupně se odhalující mužské touhy. Zářivá kamera a pečlivě zpracovaný filmový jazyk zanechali stopu v našem filmovém vědomí."

Kromě hlavní ceny porota tradičně udělila také čestná uznání, a to krátkým filmům Citrónovník a 𝟯𝙈𝙒𝙃.

Mezinárodní soutěž hodnotila také Studentská porota FAV, ve které letos usedli Jan Kryštof Kux, Mariia Ivanova a Zbyšek Plaňanský. Cenu udělali filmu Podivuhodná dobrodružství Claude Conseilové. „Zasáhl nás lidský příběh o každodenním životě starší paní, která se věnuje ornitologii se svým manželem. Film v sobě propojuje všední život nadšenců do zvuků opeřenců s výpovědí o tom, jak senioři mohou vnímat sociální sítě. Protagonistka na ně reaguje s roztomilou dávkou naivity, která nakonec dá za vznik nezapomenutelné hudební spolupráci. Film nás obveselil a příjemně překvapil nadějí, že ne každý slavný zpěvák myslí jen na sebe. Hřejivost filmu by si zasloužila rozšíření i na celovečerní verzi."

Cenu poroty Československé 16 získal snímek Chata. Porota ve složení Gyula Gazdag, Lenka Tyrpáková a Kristína Žilinčárová film zvolila, protože zobrazuje vnitřní život mladé hrdinky, která se citlivě a jemně vyrovnává s krizovou chvíli. Porota udělila také čestné ocenění filmu 𝟯𝙈𝙒𝙃.

A samozřejmě jsme také předali cenu, kterou jste zvolili vy, samotní diváci! Získal ji snímek Buď někdo od polského režiséra Michala Toczeka, jehož předchozí film vyhrál diváckou cenu také minulý rok.

Všichni ocenění si cenu převzali osobně v průběhu slavnostního zakončení festivalu.

GRATULUJEME!

Další zprávy