A vítězem se stává…

Jako nejlepší porota letos vybrala polský film Grzegorze Moldy Čas jít. Mezinárodní porota ve složení Duncan Hendy, Lydia Papadimitriou, Petra Hanáková, Maciej Gil a Kaoru Furuko na vítězném snímku ocenila především způsob, jakým vykresluje morální dilema ústředních postav. Předseda poroty, Duncan Hendy, zdůvodnil volbu takto: “Tvůrce si dokáže získat publikum, aniž by se uchýlil k sentimentalitě. Udržuje divákovu pozornost díky své uvěřitelnosti a ohromnému smyslu pro budování napětí a zcela se vyhýbá klišé.”

Svou cenu udělila také studentská porota, a to pozoruhodně animovanému německému filmu Ugly režiséra, scenáristy a animátora Nikity Diakura. “Ugly je fascinující spojení animační techniky, vyprávění a tematického zaměření. Hypnotický, vizuálně opojný a zároveň sympatický,” komentoval výběr předseda poroty Jakub Hložek z brněnské Masarykovy univerzity.

Cenu Petra Hviždě spojenou s érou festivalu na přelomu 80. a 90. let si odnesl mladý český scenárista a režisér Jan-Karel Pavlík za film Cahuenga. Divákům se nejvíce líbil Buzz amerického režiséra Mitche Mageeho. Porota udělila také pět čestných uznání: Anně Sarukhanové z Gruzie za scénář k filmu Till the End of the Day, španělskému režisérovi a scenáristovi Ángelu Jaquemovi za celkové umělecké zpracování filmu Blind Letters, finskému režisérovi Teemu Nikkimu za nejlepší komedi Kláda, Balászi Dudásovi z Maďarska za režii a Kristině Kean Shtubert za nejlepší uměleckou synergii.

Další zprávy